Teeme ise soojapidava kuudi oma lemmikloomale

Teeme ise soojapidava kuudi oma lemmikloomale

Täna teeme ühe väga sooja, tuultpidava ja niiskuskindla koerakuudi.

Kuudi suurus tuleks valida koera mõõtmete järgi. Turjakõrgus ja pikkus. Koer on kuudis peidus kas kuuma või külma eest. Külmaga tõmbab koer ennast kerra ning ta mõõtmed on uskumatult väiksed. Seega kui koer on külmakartlikum siis tuleks teha talle väiksem kuut, et kehasoojusega suudaks kütta. Minul on Saksa lambakoer ehk siis hundikoer, kes on külmale väga vastupidav, seega otsustasin teha talle natuke ruumikama kuudi, et ta seda hiljem kasutaks ka. Sisekõrguse 60cm valisin natuke rohekm kui turjakõrgus, et ta saaks sees sirge jalaga astuda. Ukse ja vaheukse tegin sellise kust ta täpselt läbimahub kui pead natuke alla laseb. Eesruumi tegin natuke väiksema kui magamistoa (60%/40%), sest minu koer eesruumis veedab vähe aega ta kas on õues või magab ja kui vihma sajab liiga kõvasti siis ta läheb ka magama.

Minul on seisvat materjali ja kasutan selle ära, seega ei ole materjal ehk piltide peal kõige ilusam, kuid ennem kui õue läks kuivas kõik kenasti ära.

Alustuseks tegin alusraami 50x100mm prussist, mõõtudega 1800x1200mm ja sisekõrgus 600mm, aga võib ka vabalt olla tehtud 50x50 prussist. Ning kohe valmistasin ka kuudi karkassi 50x50 prussist. Kuut on kahe toaline, akna ja uksega.

Siis tuleb kõige tähtsam osa, plaan on teha PIR plaadist isolatsioon. Miks PIR? Sest PIR on ühtlasi ka tuuletõke ja aurutõke, parima soojapidavusega, ehk saab panna õhukese kihi ja toode ei karda niiskust. Lisaks on kerge ja mugav käsitleda, kuut jääb kerge.

Alusraami ja kuudi põranda vahele läheb täies ulatuses PIR plaat, selle peale hakkame kuuti ehitama. Sellega saavutame täieliku isoleerituse maapinnast ja sealt tulenevast niiskusest. Hiljem ühendame kuudi alus PIR plaadiga ka seinad ja katuse nii, et ühtegi konstruktsiooni osa ei jää külmasillaks.

PIR plaadi katame OSB plaadiga võib kasutada 6-8mm. OSB peale siis läheb juba 50x50 prussist valmis tehtud kuudi karkassraam, kinnitame selle kruvidega läbi põhja PIR plaadi alusraami külge.

Siis hakkame soojustama. Täisring PIR plaate, arvestada ülekattega et saaks põranda, seina ja katuse liitekohad siduda omavahel vahuga. Nii oleme teinud isoleeritud kuudi, mille sise konstruktsioon on (pereaaegu)täielikult isoleeritud väliskonstruktsioonist. PIR peale välisvoodri kinnituseks tuulutusliistud, mis fikseerivad ka PIR plaadid kenasti. Magamistoa otsustasin teha veel topelt isolatsiooniga, seest poolt karkassi seest.

Vahed kanasti vahutu täis, alus, seinad ja kõik liitekohad ja võib hakata seinasid 6mm osb plaadiga kinni panema.

Puitkarkassi tegemisel kasutasin 80mm kruve, osb võib kinni lasta 35mm kruvidega.

Viimasena läheb peale katuse esimene kiht, mis liidetakse seinaga ja vahed taaskord vahtu täis. Tihtipeale tahetakse katus jätta lahtikäiv, et oleks hea kuuti puhastada, nii plaanin ka mina. Kuigi ma lasin natuke vahtu ka siis noa abil saab esimese plaadi, rohekm pole vaja, kergesti pealt lahti ja hijem uuesti tagasi.

Esimese kihi peale tuleb katuse teine kiht, mis koosneb katuse alusraamist, et katus oleks maha tõstetav ja selle sees olevast teisest isolatsiooni kihist, mis täiendab siis esimest kihti. Tuulutusliistud, mis olid seinas olid tehtud arvestusega, et katuse saam läheb tihedale nende vahele ja eraldi fikseerimist ei vaja. Katus peab olema väikse kaldega sõltuvalt mis katuse materjali soovite kasutada. Mina otsustasin katuse materjali kui kuut oli valmis ja vaatasin et ideaalselt sobib mõõtude poolest L suurusega eterniit. Uskumatu kui elastsed tänapäeva eterniit plaadid on, mul puudus otsene kogemus kaasaegsete eterniit plaatide käsitlemisel.

Viimasena on kõige lõbusam osa ehitusest ehk voodri panek. Kuidas tervepäeva töö saab kroonitud 10 minutiga. Vooder nurgaliistud ja viimasena siis katus. Minul oli maja voodrit natuke alles jäänud ja sain selle kenasti ära kasutada.

Eterniidi peaks mõne kruviga kinnitama ka aluskarkassi külge.

Talv on tulemas ja nüüd julgen koerale ausa näoga silma ka vaadata, eks ma kevadel täiendan antud postitust vastavalt koera kommentaaridele.



Related Products

Lumav Commerce