Kuidas valida õiget klaasvilla soojustamiseks?

Eesti turul on esindatud peamiselt 3 tootja klaasvillad. Isover, Knauf ja Ursa järjestatuna vastavalt turuosale. Isover kuulub Saint-Gobain ehitusmaterjalide tootjate gruppi, mille peakontor asub Prantsusmaal. Knaufi korporatsioon kuulub ühele Saksa perekonnale ning Ursa kuulub 41 ehitusmaterjalide tehast omavasse Uralita kontserni, mille peakontor asub Hispaanias.

ERINEVAD KLAASVILLAD LEIATE E-POEST SIIT


Kergvill soojustusest rääkides jagunevad laias laastus kõikidel tootjatel tooted sarnaselt. Rullid ja plaadid, mis omakorda jagunevad kasutusvaldkonna, soojapidavuse ja mõõtude järgi. Kõikidel tootjatel on horisontaalsetele pindadele mõeldud soodsamad rullid Isoveril KT40, Knaufil Classic 40 ja 44 ning Ursal DF45, DF42 ja DF40. Number näitab üldjuhul soojustusmaterjalil soojapidavust (lambda väärtus) mõõtühikuks W/mK. Mida madalam on number ehk soojajuhtivus, seda PAREMA soojapidavusega on materjal. Näiteks 40 rull on soojapidavam kui 44 või 45 rull. Vastavate toodete lambda väärtus on 0,04 ja 0,045.
Järgmisena on tootjatel soojapidavamad ja tihedamad villad mis mõeldud kaldpindadele ja seina. Tihedam materjal tagab vertikaalsetel pindadel materjali mitte vajumise.
Vertikaalsetele pindadele sobivad materjalid algavad Ursal lambda 0,039 Euromata plaat ja 0,037 Norplate ja siis juba Euromata 0,035. Knaufil Nordplate 37, Isoveril KL 37. Isoveril ja Knaufil on ka vaheseina vill mille lambda on 0,04, see plaat on mõeldud vaheseinte isoleerimiseks, peamine ülessanne on helipidavus, need villad ei sobi konstruktsiooni välisosade soojustamiseks.
Kõikidel tootjatel on ka analoogsed seinasoojustuseks mõeldud rullid. Ursal DF37 ja DF35, Knaufil Naturboard seeria rullid ja Isoverl KT37 ja KT35.
Lisaks on kõigil tootjatel preemium tooted, mille soojajuhtivustegur lambda on alla 0,033. Ursal DF32, Isoveril KL33 ja KL32 ning Knaufil Naturboard 32. Preemium tooted on väga hea soojapidavusega, kuid sellega koos tõuseb hind ebaproportsionaalselt kõrgele materjali R väärtusega võrreldes.
Mujal maailmas on kasutusel R väärtus, mis on tegelikult tarbija seisukohast konkreetse materjali kohta palju adekvaatsem näitaja kui lambda.

Isover toodab ainukesena ka tihedaid klaasvillasid, krohvitavatele fassaadidele ja ujuvpõrandatele ja katustele, kuid nendest toodetest räägime kivivillade all, kuna need konkureerivad teises valdkonnas.
Mõisted:
Lambda väärtus - See on soojushulk, mis läbib 1m paksuse 1m2 suuruse materjali kihi 1 sekundi (s) jooksul, kui pindade temperatuuri vahe on1°C (1K).
R väärtus - on materjali soojatakistus ja sõltub materjali paksusest ja soojajuhtivustegurist(lambda). R väärtus näitab kui hästi peab vastava paksuse ja lambda väärtusega toode sooja.
R=materjali paksus (m)/lambda väärtus
Mida suurem on R väärtus seda suurem on materjali soojapidavus
U väärtus - U väärtuse kaudu näidatakse soojavoolu ehk soojakadu läbi välisseina pinnaühiku kohta.
U=1/R, mida väiksem on U väärtus, ehk soojakadu, seda soojapidavam on konstruktsioon.
Lühidalt, mida suurem on R väärtus seda soojapidavam, mida väiksemad on lambda ja U väärtus seda soojapidavam materjal/konstruktsioon.
KOKKUVÕTE:
Lähtuda tuleb tootja poolt etteantud materjali kasutusvaldkondadega, kuid laias laastus jagunevad tooted nii:
Horisontaalsetele pindadele ning väga väikse kaldega pindadele (põrand, lagi, vahelagi, katus) – lambda 0,04 ja kehvem. NB! Alati võib kasutada paremat toodet nõrgema asemel, kuid üldjuhul mitte vastupidi. Ehk seinaplaati võib kasutada (on isegi soovituslik) põrandal ja katusel, kuid põranda rulli seinas ei tohiks kasutada.
Miks ma ütlen, et on soovituslik kasutada paremaid tooteid, sest kogu maailma liigub energiasäästlikema lahenduste suunas ja kasutatdes paremaid materjale liigud ajast ees.
Vertikaalsetele pindadele (seinad, viilkatused) kui ka horiontaalsetele pindadele tuleks kasutada lambda 0,037 ja paremaid materjale. Kui 10 aastat tagasi oli popim toode lambda 0,037 klaasvill siis järjest popimaks muutuvad lambda 0,035 tooted ja paremad klaasvillad.
Preemium tooteid võiks kasutada siis kui rahakott lubab või kui konstruktsioonis ei ole piisavalt ruumi kasutada paksu soojustusmaterjali ning tuleb leida võimalikult soojapidav lahendus minimaalse paksusega.
R väärtuse seisukohast on kõige parema kvaliteedi ja hinnasuhtega soodsamad lmbda 0,04 tooted. Mida parem (madalam) lambda seda kehvemaks läheb saavutatava soojapidavuse ja hinna suhe. Ehk soojapidavama materjali eest tuleb maksta ebaproportsionaalselt rohkem raha.



Lumav Commerce